Επίλυση προβλημάτων με κουφώματα για ανακαινίσεις και προσθήκες σε παλιά σπίτια

Επίλυση προβλημάτων με κουφώματα για ανακαινίσεις και προσθήκες σε παλιά σπίτια

22 Ιουνίου, 2023 0 By admin

Τα προβλήματα των παραθύρων προσελκύουν την προσοχή μας: όχι μόνο προβλήματα με παλιά παράθυρα που χρειάζονται συντήρηση, αλλά και με νέα παράθυρα που αποτυγχάνουν πολύ σύντομα, με αρθρώσεις δακτύλων που διαλύονται, άτυπες αναλογίες και κακά ανοίγματα. Ωστόσο, ορισμένα παράθυρα λύνουν πραγματικά σχεδιαστικά διλήμματα. Ενώ τα νέα παράθυρα είναι συχνά οι κακοί παράγοντες στη βιομηχανία ανακαίνισης – όπως όταν τα αυθεντικά, καλά αναλογικά, ακόμα επισκευάσιμα και επισκευάσιμα ξύλινα παράθυρα θυσιάζονται για ακατάλληλες αντικαταστάσεις με εκτιμώμενη διάρκεια ζωής οκτώ έως 20 ετών – το σωστό νέο παράθυρο μπορεί να βελτιωθεί την αισθητική και την επίλυση λειτουργικών προβλημάτων.

παράθυρα ενός παλιού σπιτιού πριν και μετά
Ένα τριμερές παράθυρο των αρχών του 20ου αιώνα που βρέθηκε σε ένα αέτωμα δείχνει το σχέδιο των παραθύρων και των θυρών στο σπίτι της Pasadena. Με μακρά ιστορία ως αχυρώνα και πούλμαν που μετατράπηκε σε κατοικία τη δεκαετία του εξήντα, το κτίριο χρειαζόταν φινέτσα. Μικρές αλλαγές στη γραμμή οροφής και τα τζάμια συνέδεσαν το σχέδιο. Φωτογραφία: Chris Considene

Τα παράθυρα μπορούν να κάνουν ή να σπάσουν μια ανακαίνιση. Όταν τα παράθυρα χρειάζονται ενημέρωση, μπορεί να είναι δελεαστικό να ξεκινήσετε από την αρχή με νέα. Πήρα το Great Fix το 1998, οπότε τα περισσότερα παράθυρά μου είναι καλά. Τώρα μόνο δύο διπλές αναρτήσεις από το 1910 χρειάζονται αποκατάσταση. Η ομάδα της Window Woman Alison Hardy θα το κάνει σύντομα. Εν τω μεταξύ, η στενή μου φίλη Nancy κάλεσε τον Hardy για βοήθεια με την πολύ μεγαλύτερη δουλειά της: ένα σπίτι Tudor Revival του 1928 με δεκάδες παράθυρα, μπρούτζινα και ξύλινα διπλά κρεμασμένα (με ένθετο παλλάδιο). Η Nancy βρίσκεται επί του παρόντος στη Μεγάλη Διόρθωση. όπως το εξώφυλλο, δεν έρχεται συχνά, αλλά όταν συμβαίνει, είναι ακριβό. Τα 95χρονα φτερά της χρειάζονται εκ νέου τζάμια. Πρέπει να δοθεί προσοχή στη φθορά. Μερικά χάλκινα παράθυρα πρέπει να αποκατασταθούν. Η κατάσταση της οθόνης χρειάζεται λύση (η αντικατάσταση βαριών ξύλινων οθονών σε σπίτι 35 ιντσών είναι αβάσιμη). Η υπεριώδης ακτινοβολία καταστρέφει το παλιό χαλί. . . η λίστα συνεχίζεται.

Πέρασα από το σπίτι με τη Νάνσυ και την Άλισον. Η Άλισον είπε δύο πράγματα που μου φάνηκαν πιο ρεαλιστικά παρά καθαρά:

παράθυρα με φύλλο
Πάνω από τα αιωρούμενα παράθυρα, τα μαγνητικά ένθετα Allied Window μπορούν να αντικατασταθούν εποχιακά με σίτες.

1. «Δεν χρειάζεται να λύνουμε κάθε πρόβλημα. Ας κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε και φύγουμε από εκεί.” Για παράδειγμα, ο Χάρντι πιστεύει ότι η αποκατάσταση των χάλκινων παραθύρων, μερικά από τα οποία είναι αρκετά μεγάλα, για την αντιμετώπιση της εισβολής και της κακής εφαρμογής θα τα έκανε πολύ πιο αποτελεσματικά. Επομένως, μπορεί να μην είναι απαραίτητο να προσπαθήσετε να λύσετε το πρόβλημα των διπλών υαλοπινάκων. (Το εξωτερικό δεν θα λειτουργήσει αφού τα παράθυρα ανοίγουν προς τα έξω· τα εσωτερικά πάνελ θα ήταν δυσκίνητα δεδομένης της απόστασης των παραθύρων.) Ο Hardy είπε επίσης ότι δεν χρειάζεται κάθε παράθυρο να διαθέτει σίτες. Η Nancy μπορεί να είναι στρατηγική για τον τρόπο δημιουργίας διασταυρούμενων ρευμάτων.

2. Σχετικά με τα διπλά αναρτημένα παράθυρα στον δεύτερο και τρίτο όροφο, ο Χάρντι είπε ότι η Νάνσυ θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο “εξωτερικών σύνθετων υαλοπινάκων”. Εμ. «Εννοείς αλουμινένια τρία ηχεία;» ρώτησα. «Αυτό το χάλι από το παρελθόν;» Η Άλισον απλώς γέλασε και είπε ότι ήταν μια πρακτική απάντηση. Δεν χρειάζεται ποτέ να αφαιρεθούν – η οθόνη και το πάνελ καταιγίδας υπάρχουν όλο το χρόνο, κάτι που είναι σημαντικό για ένα ψηλό σπίτι με ιδιοκτήτες που δεν θα ανεβαίνουν σκάλες. Προστατεύουν το εξωτερικό των παραθύρων από τα στοιχεία ενώ παρέχουν διπλά τζάμια, αλλά είναι μια αναστρέψιμη λύση. Επίσης, γίνονται καλύτερα αυτές τις μέρες και έρχονται σε άλλα χρώματα εκτός από το λευκό για να ταιριάζουν με την επένδυση. Μπορείτε ακόμη να επιλέξετε το μέγεθος και το υλικό της οθόνης σας: νάιλον, αλουμίνιο ή μπρούτζο.

παράθυρα σε στυλ τέχνης και χειροτεχνίας
Η ηρεμία ενός σπιτιού στη Μινεάπολη απαιτεί νέα παράθυρα. Επειδή οι ιδιοκτήτες στόχευαν σε καθαρή μηδενική ενέργεια, επέλεξαν τα παράθυρα με τριπλά τζάμια της σειράς Queen Anne της Andersen. Φωτογραφία: Stuart Herman

Ο καλός σχεδιασμός σε συνδυασμό με τα σημερινά νέα παράθυρα μπορεί να λύσει άλλα προβλήματα. Σκεφτείτε το σπίτι που φαίνεται στη σελίδα 21. Η καμπίνα της δεκαετίας του 1970 είχε στυλ—αυτό το τόξο των παραθύρων! – αλλά δεν ήταν ιδιαίτερα καλά κατασκευασμένο. Το David Heide Design Studio έμεινε πιστό στην αρχιτεκτονική αναβαθμίζοντας την γωνιακή πλώρη και χτίζοντας μια προσθήκη ενός δωματίου πίσω από αυτό, μιμούμενος τα χαρακτηριστικά του σπιτιού. Η Heide διατήρησε τα τζάμια και τα χαμηλά παράθυρα των τεντών, αλλά άλλαξε τις αναλογίες προσθέτοντας βαρύτερους ορθοστάτες. Τα νέα διπλά τζάμια από την Πέλλα απηχούν τα αυθεντικά.

παράθυρο παλιού σπιτιού στη βεράντα
Παράθυρο σε προεξοχή με πλευρικά τζάμια από Heartwood: παραδοσιακό στυλ με ανατροπή.

Η Marvin είναι γνωστή εδώ και πολύ καιρό για τα ξύλινα παράθυρά της και την εκτεταμένη προσαρμογή της. Άλλες εταιρείες ενισχύονται. Η πρόσφατη επέκταση της συλλογής ξύλινων παραθύρων και εσωτερικών πορτών της σειράς Architect της Pella είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Η Πέλλα μας είπε ότι εκτενείς μελέτες με αρχιτέκτονες και κατασκευαστές οδήγησαν στα νέα σχέδια. Η σειρά τους Architect Series Reserve προσφέρει ακόμα πιο αυθεντικές ιστορικές λεπτομέρειες. Το υλικό έχει επίσης βελτιωθεί ως απάντηση στις αναφορές αρχιτεκτόνων ότι το σύγχρονο υλικό παραθύρων «μπορεί να είναι άσχημο».

εξοπλισμός παραθύρων παλιού σπιτιού
Η αναδιπλούμενη μανιβέλα παραδοσιακού τύπου της Pella είναι πιο ελκυστική από τις όρθιες πλαστικές μανιβέλα που συνοδεύουν τα νέα κουφώματα.

Οι κατασκευαστές προσαρμοσμένων παραθύρων, φυσικά, προσφέρουν προσαρμοσμένες λύσεις. Μπορείτε να καθορίσετε ένα παράθυρο που ταιριάζει σε οποιοδήποτε στυλ ή περίοδο, από ξύλο ή σύνθετο. Επιπλέον, οι κατασκευαστές προσφέρουν αιωρούμενα και περιστρεφόμενα παράθυρα, σταθερά και περιστρεφόμενα παράθυρα, καθώς και πτυσσόμενα ρολά και άλλα συστήματα θωράκισης.

ανασυρόμενα πτυσσόμενα παράθυρα παλιό σπίτι
Η Donald Lococo Architects προσδιόρισε παράθυρα πολλαπλών λειτουργιών για ένα νέο σπίτι σε στυλ Craftsman στο Μέριλαντ. Το ξυλουργείο είναι της Dynamic Fenestration. Φωτογραφία: Donald Lococo Architects

Πτυσσόμενα και αναδιπλούμενα παράθυρα

Στο Beauport, το σπίτι-μουσείο του διακοσμητή Henry Davis Slipper, στο Gloucester της Μασαχουσέτης, το παράθυρο της τραπεζαρίας πλήρους πλάτους γλιστράει στον τοίχο από κάτω και το δωμάτιο ανοίγει στη συνέχεια στη θάλασσα που κυματίζει. Τα παράθυρα που εξαφανίζονται δεν είναι κάτι καινούργιο. Τα πτυσσόμενα, αναδιπλούμενα, συρόμενα και τσέπη παράθυρα διατίθενται από πολλούς κατασκευαστές και μπορούν να σχεδιαστούν και να κατασκευαστούν κατά παραγγελία. Οι αναδιπλούμενες οθόνες είναι ένας άλλος τρόπος επίλυσης προβλημάτων. • Για ένα νέο σπίτι σε στιλ χειροτεχνίας, τα παράθυρα με κουφώματα μοιάζουν με τα παραδοσιακά παράθυρα όταν είναι κλειστά. (κάτω) Ανοιχτά, φέρνουν την κουζίνα στη βεράντα.

αδιαφανές παράθυρο σε στυλ τέχνης και χειροτεχνίας
Στο διάδρομο του Gamble House, ένα καλλιτεχνικό παράθυρο παρέχει ιδιωτικότητα. Φωτογραφία: Courtesy Gamble House

Απόρρητο Windows: Τοποθεσία και αδιαφάνεια

Πειραματιστείτε με το μέγεθος και την τοποθέτηση των παραθύρων, καθώς και τη χρήση ημιδιαφανούς ή αδιαφανούς γυαλιού. Το ρολό και χαραγμένο γυαλί και τα χρωματιστά φώτα (γυαλιά) έχουν χρησιμοποιηθεί από καιρό στα παράθυρα του μπάνιου. Τα βιτρό παράθυρα αφήνουν το φως ενώ εμποδίζουν την αντιαισθητική θέα. Στο παρακάτω παράδειγμα, ένα νέο παράθυρο που σχεδιάστηκε από το David Heide Design Studio ως μέρος του κουφώματος εμπνευσμένο από την εποχή είναι τοποθετημένο ψηλά στον τοίχο για να καλύψει ένα κοντινό γκαράζ.

τέντα παράθυρο
Τα παράθυρα με τέντες που αιωρούνται προς τα έξω στο κάτω μέρος είναι πρακτικά σε αυτούς τους φεγγίτες, καθώς κρατούν τη βροχή έξω και είναι εύκολο να λειτουργήσουν. Φωτογραφία: Connor Holmes

Τέντες και παράθυρα αποθήκης

Τα διπλά αναρτημένα παράθυρα και τα παράθυρα με φύλλο μπορεί να είναι οι πιο συνηθισμένοι τύποι, αλλά πολλά άλλα συστήματα φύλλων και φύλλων έχουν μακρά ιστορία. Ένα παράθυρο τέντας είναι αρθρωτό στο επάνω μέρος για να ανοίγει προς τα έξω από κάτω. Αυτά τα
Μπορεί να κάθεται ψηλά στον τοίχο (όπως τα τετράγωνα παράθυρα που βρίσκονται γύρω από τα τζάκια των μπανγκαλόου) ή να χρησιμοποιηθεί ως τραβέρσα.

Τα παράθυρα χοάνης είναι μια παραλλαγή: αυτά τα μικρά, ορθογώνια παράθυρα είναι αρθρωτά στο κάτω μέρος και ανοίγουν προς τα μέσα στο επάνω μέρος. Είναι γνωστά στα υπόγεια, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και πάνω από μια πόρτα. Τα μεγαλύτερα παράθυρα αποθήκης μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως παράθυρο τέντας σε προστατευμένο τοίχο (όπως κάτω από μια βεράντα). Όλες οι μεγάλες μάρκες προσφέρουν αυτούς και άλλους τύπους παραθύρων.

τριπλό κρεμαστό παράθυρο
Παράθυρο με τριπλό τζάμι 8 επί 12 επί 12 από το Heartwood. Φωτογραφία: Donald Lococo Architects

Τριπλά κρεμαστά παράθυρα

«Λατρεύουμε τα παράθυρα με τριπλή ανάρτηση», λέει ο αρχιτέκτονας σχεδιαστής David Heide. «Μπορούν να ανοίξουν στο πάνω, στο κάτω μέρος ή και στα δύο για καλύτερη κυκλοφορία. μπορούν να φτάσουν σχεδόν από το πάτωμα μέχρι την οροφή. Η ιδέα έχει προηγούμενο σε παλιά σπίτια, ειδικά στα νότια, όπου τα τριπλά παράθυρα στο πρώτο επίπεδο επιτρέπουν την πρόσβαση στη βεράντα. Η Heide εξηγεί ότι είναι χρήσιμα όταν μια πρώην βεράντα είναι κλειστή και είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρηθεί η κλίμακα των αρχικών ανοιγμάτων. Τα τριπλά αναρτημένα παράθυρα φαίνονται αυθεντικά ενώ ταιριάζουν με τις αναλογίες των μεγάλων κόλπων.

Πόροι

Κύριος ανάδοχος
Scott Lightfoot, Lightfoot Studios, Pasadena: lightfootstudios.com

Παράθυρα Queen Anne
Παράθυρα με τριπλά τζάμια Andersen: andersenwindows.com

Σχέδιο
Donald Lococo Architects: donaldlococoarchitects.com

Πτυσσόμενα παράθυρα
Dynamic Fenestration: dynamicfenestration.com

Σχέδιο
David Heide Design Studio: dhdstudio.com

Windows
Marvin: marvin.com

Σχετικοί πόροι:

Αρχιτεκτονικά στοιχεία: architecturalcomponentsinc.com
Αναπαραγωγή και κατά παραγγελία παράθυρα, πόρτες και κουφώματα

Adams Architectural Mill: adamsarch.com
Παράθυρα, πόρτες, κολώνες, κουφώματα κατά παραγγελία

HeartWood: heartwoodwindowsanddoors.com
Προσαρμοσμένα αρχιτεκτονικά παράθυρα και πόρτες

Πίνακες Storm/Screen:

Allied Window: alliedwindow.com
Σχεδόν αόρατα πάνελ παραθύρων καταιγίδας

Παράθυρα και πόρτες με γωνία αψίδας: archangleohio.com
Παράθυρα καταιγίδας σε προσαρμοσμένο σχήμα

Indow Windows: indowwindows.com
Ένθετα εσωτερικών παραθύρων

Συστήματα παραθύρων Innerglass: stormwindows.com
Εσωτερικά παράθυρα καταιγίδας συμπίεσης

Mon-Ray: monray.com
Εσωτερική/εξωτερική δευτερεύουσα υάλωση

Μπορεί να σου αρέσει επίσης: