Τύποι παραθύρων: Γλωσσάρι – Περιοδικό Old House

Τύποι παραθύρων: Γλωσσάρι – Περιοδικό Old House

21 Ιουνίου, 2023 0 By admin

Τι παράθυρα υπάρχουν στο παλιό σας σπίτι; Αυτό το γλωσσάρι έχει σχεδιαστεί για να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε και να κατανοήσετε τους διαφορετικούς τύπους παραθύρων που βρίσκονται συνήθως σε παλαιότερα σπίτια. Από την κλασική κομψότητα των παραθύρων σε προεξοχή μέχρι την περίπλοκη διακόσμηση των παραθύρων με νυστέρι σε γοτθικό στυλ, θα εξερευνήσουμε το λεξιλόγιο και την ορολογία της αρχιτεκτονικής παραθύρων.

Παράθυρο κόλπου

Παράθυρο κόλπου
Αυτό που προεξέχει από την επιφάνεια ενός εξωτερικού τοίχου και εκτείνεται στο έδαφος.

παράθυρο με κασετίνα

ΠΑΡΑΘΥΡΑ
Ένα παράθυρο με ένα ή δύο φύλλα που ανοίγουν γυρίζοντας μεντεσέδες που συνδέονται στην κάθετη άκρη του. Ένας πολύ πρώιμος τύπος παραθύρων με φύλλο, που συναντάται συχνά σε στυλ της Ευρωπαϊκής Αναγέννησης όπως το Tudor.

φωτεινό παράθυρο

ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ
Μια σειρά από παράθυρα τοποθετημένα ψηλά στον τοίχο. Συχνά αναφέρεται σε παράθυρα ψηλά πάνω από τον σηκό σε μια εκκλησία, εμφανίζεται επίσης σε σπίτια της Σχολής Prairie. Προφέρετέ το «ξεκάθαρη ιστορία».

παράθυρο ανεμιστήρα

ΦΩΣ ΑΝΕΜΙΣΤΗ
Επιμήκης τραβέρσα με στρογγυλεμένη κορυφή με στολίδια ή ψησταριές που εκτείνονται σε μοτίβο σαν βεντάλια. Δημοφιλές κατά την Ομοσπονδιακή περίοδο.

ΠΑΡΟΧΗ
Η τέχνη της τοποθέτησης ανοιγμάτων παραθύρων σε τοίχο κτιρίου και ένα από τα πιο κρίσιμα στοιχεία σχεδιασμού.

παράθυρο κουκούλας

ΚΟΥΦΟΥΛΑ
Το πιο εξωτερικό προεξέχον καλούπι γύρω από την κορυφή μιας πόρτας ή παραθύρου, ρίχνει το νερό της βροχής. Ονομάζεται επίσης σχήμα ή ετικέτα σταγόνας.

Παράθυρο Lancet

ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΜΕ ΑΛΥΣΙΔΑ
Χαρακτηριστικό του γοτθικού ρυθμού, ένα ψηλό, στενό παράθυρο με οξυκόρυφο τόξο, πολύ συχνά με διαμαντένια φώτα (τζάμια).

διάφραγμα και καπάκι

ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ
Ένα κομμάτι ξύλο, πέτρα ή χάλυβα τοποθετημένο οριζόντια στην κορυφή των ανοιγμάτων παραθύρων και θυρών για να στηρίζει τον τοίχο ακριβώς από πάνω.

muntins και mullions

ΒΟΥΝΑ
Οι στενές ξύλινες ράβδοι που συγκρατούν και χωρίζουν τα τζάμια στο φύλλο του παραθύρου. Δεν πρέπει να συγχέεται με ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟπου είναι ένα μεγαλύτερο, κατακόρυφο διαχωριστικό μεταξύ πολλών παραθύρων.

ΠΕΡΙΟΧΗ
Στρογγυλό ή οβάλ παράθυρο χωρίς στολίδια ή μαντίνες. Ένα στρογγυλό οφθαλμό ονομάζεται επίσης παράθυρο σε σχήμα ταύρου (oeil-de-boeuf στα γαλλικά).

παράθυρο προεξοχής

ΕΞΕΧΩΝ ΠΑΡΑΘΥΡΟ
Ένα παράθυρο που προεξέχει από τον τοίχο, με πρόβολο ή φέρεται σε βραχίονες ή κορμούς. Σε αντίθεση με τον κόλπο, το παράθυρο του κόλπου δεν εκτείνεται στο έδαφος.

Παράθυρο από παλλάδιο

ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΠΑΛΛΑΔΙΟΥ
Ένα τριμερές παράθυρο που αποτελείται από ένα κεντρικό τοξωτό κύριο παράθυρο και ένα μακρύ, στενό παράθυρο με τετράγωνη κεφαλή σε κάθε πλευρά. Χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλά νεοκλασικά στυλ.

FROTON
Στολίδι με τη μορφή τριγώνου, που προορίζεται να υποδηλώνει την πρόσοψη ενός ελληνικού ή ρωμαϊκού ναού. Συχνά χρησιμοποιείται ως καπάκια παραθύρων ή παραθυρόφυλλα σε κτίρια Κλασικής και Αποικιακής Αναγέννησης.

ένα παράθυρο της βασίλισσας Άννας

ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ ΑΝΝΗΣ
Ένα με μικρά φώτα (τζάμια) γύρω από ένα μεγάλο κεντρικό φως. συνήθως χρησιμοποιείται μόνο στο πάνω φτερό. Τα πιο δημοφιλή περ. 1878–1910.

SAS
Το τμήμα του παραθύρου που συγκρατεί το τζάμι (τζάμι). Τα περισσότερα φτερά είναι κινητά, όπως στα διπλά κρεμασμένα (στοιβαγμένα) και φτερά.

ARUCENT
Λεπτές διασταυρούμενες γραμμές από μαντίνες ή ράβδους υαλοπινάκων που σχηματίζουν διακοσμητικά σχέδια στο παράθυρο. Ο όρος αρχικά αναφερόταν σε μοτίβα στην κορυφή των γοτθικών παραθύρων, αλλά μπορεί επίσης να αναφέρεται στα ευαίσθητα μοτίβα υαλοπινάκων σε γεωργιανά και αποικιακά σπίτια της Αναγέννησης.

παράθυρο τραβέρσας

TRANETS
Οποιοδήποτε μικρό, οριζόντιο παράθυρο πάνω από μια πόρτα ή παράθυρο, που χρησιμοποιείται συχνά για αερισμό. Μπορεί να περιέχει βιτρό, μολυβδούχο ή λοξότμητο γυαλί.

τριπλό παράθυρο

ΤΡΙΠΛΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ
Προσφέροντας παλλαδικό στυλ, αλλά λιγότερο διακοσμημένο και φθηνότερο στην κατασκευή, είναι το καθένα ένα παράθυρο τριών όψεων με τετράγωνα κεφάλια. Βρίσκονται συχνά σε μπανγκαλόου και σπίτια αποικιακού στιλ του 20ου αιώνα.

παράθυρο τροχού

ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΡΟΧΟΥ
Στρογγυλό παράθυρο με μαντίνες που ακτινοβολούν από το κέντρο όπως στις ακτίνες ενός τροχού. Ονομάζεται επίσης Τροχός της Αικατερίνης. Εκείνα με ίχνη και βιτρό μπορούν να ονομαστούν ροζ παράθυρα.